tirsdag, april 04, 2006

Frp løser skoleproblemer.

"Frp vil ha barn med spesielle lærevansker ut av den vanlige skolen, og mener de ødelegger for læringen til de andre barna." melder bl.a. Dagsavisen. Det er hyggelig å se at Frp faktisk har en mer variert skolepolitikk enn "opprett privatskoler!", men dette er vel nok et av partiets enkle løsninger. Partiet har jo ofte enkle løsninger på problemer de ikke har satt seg inn i.

problem: "Ulven tar sau"
løsning: "Stopp innvandringen"


Nå vil de ha 'integrerte elever' (som det het da jeg studerte) ut av klasserommene. Et poeng er jo selvfølgelig at de 'integrerte elevene' faktisk ikke er i klasserommet hele tiden. Det har gjerne egen timeplan, følger eget pedagogisk opplegg, men er allikevel integrert i klassemiljøet. 'Integrerte elever' sørger for mange fordeler. Klassen får ekstra voksenressurser og skoleelevene lærer seg å ta hensyn til andre og ikke minst så har 'integrerte elever' også noe å bidra med. Jeg har selv hatt gleder av å ha, hver tirsdag, en elev fra en 'spesialskole' (som det het da) og Øystein, som var litt eldre enn oss kunne faktisk noen ting som vi ikke kunne.

Det er dog viktigere poeng i spørsmålet enn pedagogiske utfordringer. "Det er et gufs fra fortiden, hvis vi skal stue bort de funksjonshemmede barna så de ikke er til bry for alle andre," sier Trond Morten Osvold, leder i Handikappede barns foreldreforening, i en annen artikkel i Dagsavisen.

"I Norge har vi verdens mest integrerte skole. Alle skal gå gjennom det samme. Vi har over lang tid bygd ned tilbudet som er utenfor ordinær skole, for eksempel spesialskoler," sier Anders Anundsen, Frps skolepolitiske talsmann og forsvarer Frps program. Jeg stiller spørsmålet om vi virkelig vil tilbake til spesialskoler, eller "Iddioten" som ungene i Jens Bjørneboes "Jonas" kalte dem. Vi bør også se at det ikke er noen negativ sammenheng mellom 'integrerte elever' og klassens faglige nivå. Opprettelse av 'spesialskoler' på mindre plasser vil jo også bli dyrt i lengden, tenker jeg.

1 Comments:

Anonymous Rune said...

Dyslektikere kan sikkert forstyrre innlæringen til vanlige über-mensch-ariere.

11:45 a.m.  

Legg inn en kommentar

<< Home